Welcome to Our Website

Muhtemelen bilmediğiniz tuzun farklı kullanım alanları

Tuz, yemeğin lezzetini arttırıcı etkisi ile baharat dolabının olmazsa olmazlarından biridir. Yemek pişirmede açık ara en popüler malzemedir. Tuz, et yemeklerinde etin lezzetini vurgularken sebze yemeklerinin nişastasını açığa çıkararak yumuşamasını sağlar.

Kısaca tuz, yemeklere lezzet katan en temel malzemedir. Ancak tuzun kullanımı sadece yemek pişirme ile sınırlı olduğunu düşüyorsanız yanılıyorsunuz. Tuzun pek çok farklı kullanım alanı bulunur. Tuz, yemek pişirmenin yanı sıra temizlikte de pek çok alanda mükemmel çalışan bir maddedir.


İşte daha önce muhtemelen hiç duymadığınız ve bilmediğiniz tuzun farklı kullanım alanları…

TUZUN FARKLI KULLANIM ALANLARI

  • Kararmış Bakırları Temizlerken Tuz Kullanın


Tuzun farklı kullanım alanlarından biri kararmış bakır temizlemektir. Kararmış bakır temizlemek için tuzu sıcak beyaz sirke ile birlikte kullanın. Bir sprey şişesi içerisine sıcak sirke ve üç yemek kaşığı tuz ekleyip güzelce çalkayarak bir temizleme solüsyonu oluşturun. Oluşan bu temizleme solüsyonunu kararmış bakır eşyanın üzerine püskürtün, bir süre bekletin ve ardından ovarak temizleyin.

Kararmış bakırları temizlemek için yapmış olduğunuz bu temizleme solüsyonunu lake bakır hariç her bakıra gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.

  • Arı Sokmalarına Karşı İlkyardım İçin Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanımları arasında sizi şaşırtacak olanlarından bir tanesi arı sokmasına karşı ilkyardım malzemesi olarak kullanılmasıdır. Bunun için arı sokması olan bölgeyi önce bir miktar ıslatmalı ardından tuz ile kaplamanız gerekir. Bir süre bu şekilde beklettikten sonra arı sokması olan bölgede kaşıntı, ağrı ve şişlik oluşmayacaktır.

  • Fırın İçindeki Yemek Artıklarını Tuz İle Temizleyin



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de yemek kalıntılarını temizlemektir. Özellikle fırında pişirilen yemeklerin fırın zeminine dökülmesiyle oluşan kalıntıları temizlemekte en iyi seçenektir. Fırınınızı çalıştırdığınızda garip bir duman ve koku oluşumu gözlemlediyseniz tuz ile bunu çözebilirsiniz.

Sıcak fırınınızın zeminine tuz serpin ve soğuması için bir süre bekleyin. Soğuyan fırın zeminini nemli bir bez ya da yumuşak kıllı bir fırça ile temizleyin. Yemek kalıntılarının kolaylıkla çıktığını fark edeceksiniz.

  • Kıyafetlerdeki Boya Lekelerini Tuz İle Çıkarın



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de boya lekelerini çıkarmaktır. Kıyafetinize herhangi bir yerden bulaşan boya lekesini çıkarmak için 1,5 litre suyun içerisine yarımşar bardak sirke, tuz koyun. Ardından bu suyun içerisinde lekeli kıyafetinizi en az bir saat bekletin. Boya suya rengini vereceği için bu işlemi yıkama suyunuz berraklaşana kadar tekrarlayın.

  • Kırılmış Yumurtayı Temizlemek İçin Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanım alanlarından bir tanesi de kırılmış yumurtayı kolaylıkla temizlenebilir hale getirmesidir. Mutfakta yemek yaparken yanlışlıkla yumurtayı düşürüp kırdığınızda paniklemenize ve nasıl temizleyeceğinizi düşünmenize gerek yok. Düşen yumurtanın üzerine tuz dökün ve en az 20 dakika bekletin. Tuz yumurtanın akışkanlığını kaybettirecek ve kolayca temizlemenize yardımcı olacaktır.

  • Camların Kışın Soğuktan Donmasını Önlemek İçin Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanım alanlarından biride donmaya karşı dirençli olmasıdır. Kış aylarında camlarınızı donmalara karşı korumak için tuz kullanabilirsiniz. Tuz ve sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Bir süngeri bu karışıma daldırın ve pencerelerinizi bununla temizleyin.

Kış aylarında araç camlarının da donmasını da bu şekilde engelleyebilirsiniz. Bunun için küçük bir kese içerisine tuz doldurun. Bu keseyi bir tülbent ile sarın ve nemlendirin. Araç camlarını bu nemli tülbent ile temizleyin.

  • Cezveleri Tuz İle Temizleyin



Tuzun farklı kullanım alanlarından bir diğeri de leke çıkarma yeteneğidir. Cezvelerde oluşan lekeleri temizlemek için cezvenin içerisine ¼ su bardağı tuz ve buz küpü ile doldurup çalkalayın. Bu sırada kalıplaşmış kahve lekelerinin cezvenin kenarlarından ayrıldığını göreceksiniz. 30 dakika bu şekilde bekletin ve soğuk su ile durulayın. Gerekirse işlemi tekrarlayın.

  • Zeminde Çıkan Yabani Otları Tuz İle Temizleyin



Tuzun farklı kullanım alanları arasında zeminde yeşeren yabani otları temizlemek de yer alır. Temizlemek istediğiniz zemine tuz ve üzerine kaynar su dökün. Ya da zemine kaba tuz dökün ve 24 saat bekletin. Sürenin sonunda üzerine yine kaynar su dökerek alanı temizleyin. Bu sayede yabani otların büyümesi duracak zemininiz temizlenecektir.

  • Bayat Yumurtaları Tuz Kullanarak Bulun



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de yumurtanın tazeliğini test etmesidir. Bunun için bir bardak su içerisinde iki çay kaşığı tuz ekleyin. İçerisine bir yumurta koyun. Eğer yumurta dibe batıyor ise taze, suyun üzerinde yüzüyor ise bayat demektir.

  • Yağdan Çıkan Yangını Tuz İle Söndürün



Tuzun farklı kullanım alanlarından biride yangını söndürmesidir. Mutfak gibi yağ bulunan alanlarda oluşabilecek yangınları su ile söndüremezsiniz. Su bu yangının daha çok alevlenmesine ve parlamasına sebep olur. Bunun yerine tuz dökerek yangını söndürebilirsiniz.

  • Elma Ve Patatesin Kararmasını Tuz İle Önleyin



Tuzun farklı kullanım alanlarından biri de taze meyve sebzelerin kesildikten sonra kararmasını önlüyor olmasıdır. Bunun için elma ve patatesi kestikten sonra soğuk tuzlu su ile hazırladığınız karışımın içerisinde bırakın. Beklediği süre boyunca kararmadığını fark edeceksiniz. Elma ya da patatesleri kullanmadan önce soğuk su ile durulamanız yeterli olacaktır.

  • Krema Ve Yumurta Beyazını Daha İyi Çırpmak İçin Tuz Kullanın



Tuzun farklı kullanım alanlarından birisi de çırpma esnasında malzemenin kabarmasına destek olmaktır. Krema ya da yumurta beyazlarını çırparken daha kolay ve kabarık olması için içine bir miktar tuz atabilirsiniz.

  • Ütünün Altında Oluşan Lekeleri Tuz İle Temizleyin



Tuzun farklı kullanım alanlarından en sık bilineni leke çıkarmasıdır. Ütünün altında oluşan kahverengi su lekelerini tuz ile temizleyebilirsiniz. Bunun için gazete kâğıdının üzerine tuz serpin ve sıcak ütüyü üzerinde gezdirin. Ütü soğuduktan sonra tabanını nemli bir bez ile temizleyin.

  • Pireleri Tuz İle Uzaklaştırın



Tuzun farklı kullanım alanları arasında en işe yarayanı ise pire kovucu olmasıdır. Köpek kulübesi ya da başka bir alanda pire gördüyseniz bu alanı tuzlu su ile temizleyin. Bu işlemi birkaç kere tekrar ettikten sonra artık pirelerin oraya yaklaşmadığını fark edeceksiniz.

  • Kesme Tahtanızı Tuz İle Dezenfekte Edin



Tuzun farklı kullanım alanları arasında kesme tahtasını temizlemekte yer alır. Kesme tahtasını dezenfekte etmek için üzerini kaba tuz ile kaplayın ve yarım limon ile ovalayarak tuzu kesme tahtasına yedirin. Ardından soğuk su ile durulayarak kurumaya bırakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....